vrijdag 9 december 2016

GISTEREN OF MORGEN

Als ik iets gejat heb, dan vertel ik dat ook heel eerlijk en mijn titel heb ik onlangs gepikt uit een heerlijke zwijmelfilm....
In die film kon Kevin Kostner kiezen: blijven rouwen om zijn overleden vrouw, of durven vertrouwen op nieuw geluk met een andere vrouw. 'Kies je voor gisteren of kies je voor morgen' zei Paul Newman tegen Kevin Kostner. En nu is dat natuurlijk wel allemaal maar film, dus fictie? Maar er zit wel een kern van waarheid in.

Het is fijn en geruststellend om in het NU, dus vandaag te leven. Het is ook fijn om tradities in ere te houden, tenminste als ze voor jou nog fijn zijn...Maar als je belangrijke beslissingen moet nemen, dan ontkom je er niet aan om naar de consequentie van een beslissing kijken. En daar gaat het hier om.

Wat betekent het eigenlijk: voor gisteren of voor morgen kiezen? Laten we die zin eens even onder het vergrootglas leggen.
Een van mijn oud-collega's had daar een heel wijze spreuk over. Die zei altijd 'als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg. Even laten bezinken, twee keer lezen en ja hoor, het klopt als een bus.

We beginnen met GISTEREN.
Volgens Van Dale's woordenboek betekent 'gisteren'  'De dag voor vandaag' .
Gisteren is dus al geweest, dat heb je al gehad. Je kunt er voor kiezen om gisteren vast te houden, maar dat heb ik al geprobeerd, en het is me niet gelukt want het is alweer vandaag. Gisteren is definitief voorbij. Gisteren staat ook voor iets ouds en morgen voor iets nieuws.

Je kunt wel een oude herinnering aan gisteren ophalen en bewaren, je kunt ook een oud gevoel wat daar bij hoort ophalen, maar dat is van gisteren, dus OUD. Stel nu, dat er gisteren iets heel vervelends is gebeurd. Je hebt te horen gekregen dat je ziek bent of je baan bent kwijt geraakt. Verdrietige gebeurtenissen die een flinke impact op je leven kunnen hebben. Je hypotheek niet meer kunnen betalen? of, hoe ziet je leven er straks uit met deze ziekte?
En nadat je dat vreselijke nieuws gisteren hebt gehoord, zit je vandaag op de bank en haal je het gesprek weer voor de geest en het verdriet dat erbij hoorde, ook. Morgen doe je weer hetzelfde. En overmorgen ook. Je blijft die nare (oude) herinnering maar herhalen en daaraan gekoppeld dat (oude) verdriet. Je houdt het levendig en je wordt er niet gezonder van en er is niemand die de hypotheek voor je gaat betalen. Heeft het dan zin, dit te blijven herhalen of vast te houden?

Maar je kunt ook voor MORGEN kiezen. Op die manier ben je niet met de bezig met gisteren, iets ouds, maar bezig met iets nieuws. Morgen is nog blanco. Je mag het helemaal zelf invullen.
Als je dan toch niet meer kunt doen wat je deed, kun je net zo goed iets gaan doen wat je (ook) leuk vindt. Je bent immers niet je werk of je gezondheid. Je bent zoveel meer. Misschien mag dat nu iets meer de aandacht krijgen Je bent afgeleid van het verdriet, je bent toch productief, en nog belangrijker! Je zorgt goed voor jezelf en hoeft je daar niet schuldig over te voelen. Immers als het met jou goed gaat, gaat het met je omgeving ook goed. Een schuldgevoel komt uit onszelf. Daar zorgt ons ego wel voor. Toen ik tijdens mijn pelgrimstocht noodgedwongen met de bus moest reizen i.v.m. blessure, nou had je mijn ego eens moeten horen!!! En toch heb ik voor mezelf durven kiezen, voor mijn gezondheid en omdat ik mijn tocht wilde afmaken.
Toen mocht ik het mezelf even wat makkelijker maken, even uit die tredmolen van zelfdiscipline.

En even terugkomend op het spreekwoord van mijn collega.
Er komen gegarandeerd een heleboel 'ja maars' voorbij op dit punt maar ik nodig je toch uit om bij jezelf eens oprecht te rade te gaan, waarom je in die specifieke vervelende situatie terecht bent gekomen? Is het een signaal? Wil dat iets zeggen over hoe je met je eigenbelang/geluk/gezondheid om gaat. Goed voor jezelf zorgen heeft niets met egoïsme te maken. Het is onze allerhoogste prioriteit.
Vertel me, wat doe je als het morgen beter gaat. Doe je dan weer wat je deed? En krijg je wat je...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten